Biserica domnească "Naşterea Sf. Ioan Botezătorul" (Ansamblul Curţii Domneşti)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1498
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-m-A-10567.01
Adresa: Piaţa Libertăţii 2
Localitate: municipiul PIATRA NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Biserica domnească Biserica domnească Biserica domnească Biserica domnească Biserica domnească

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 12-Jun-2009

 Biserica Domneasca "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" a fost zidita in anii 1497-1498, asa cum arata pisania din stanga usii de intrare:
 "Binecinstitorul si de Hristos iubitorul Io Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al tarii Moldovei, fiu al lui Bogdan voievid, a inceput si a zidit si a savarsit acest hram in numele Nasterii cinstitului si slavitului prooroc Ioan Botezatorul si Inainte mergatorul, intru ruga siesi si doamnei sale Maria si prea iubitului lor fiu Bogdan voievod; care a inceput a se zidi in anul 7005 (1497) iulie 15 si s-a savarsit in anul 7006 (1498) iar al domniei sale al 40 si doilea curgator, luna noiembrie, 11 zile."
Biserica este construita in forma dreptunghiulara cu doua nise laterale, bolti semicilindrice si o turla pe naos.
Pronaosul este acoperit cu doua calote sferice, separate printr-un arc transversal, sprijinit pe pilastri angajati in consola.
In prezent nu se mai pastreaza zidul despartitor dintre naos si pronaos, care a fost desfiintat cu ocazia unor lucrari ulterioare, pastrandu-se doar chenarul de piatra al usii, montat afara, in stanga intrarii.
Peretii exteriori atrag atentia prin prezenta mai multor contraforturi si bogata ornamentatie. In partea superioara sunt doua randuri de ocnite separate de un brau din ceramica smaltuita.
In interior, pictura murala a fost reparata si completata nefericit prin tencuirile din 1871-1873.
Lucrarile de restaurare din 1937-1938 s-au incheiat prin eliminarea multor "indreptari", redandu-se pe cat posibil monumentului, forma sa originala.
Din bogatul tezaur al bisericii nu s-a mai pastrat dacat un tetraevangheliar aflat astazi la Muzeul de Arta din Bucuresti, scris la Putna in 1502 de catre ieromonahul Spiridon si daruit bisericii de Stfan cel Mare.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )